In Yoga

Hoe adem je tijdens de yoga. Misschien heb je wel eens gehoord dat mensen heel diep ademen, dat je iedereen hoorde. Dat hangt af van de stijl van yoga. Ik geef je hier een richtlijn.

Adem in, adem uit. De adem is een van de belangrijkste onderdelen van de yoga. Maar wanneer haal je adem, hoe en op welke manier?

Yin & Restorative Yoga
Tijdens deze vorm van yoga hoef je niet op een bepaalde manier te ademen. Gewoon je natuurlijke ademhaling. Probeer er ook niet op te focussen, want dan gaat je ademhaling stokken. Probeer het rustig te volgen.

Ashtanga
Hier gebruiken de meeste yogi’s de Ujjayi ademhaling, de oceaan ademhaling, met een diep geluid achterin je keel. Je ademt in en uit via je neus en je probeert je keel iets te vernauwen. Wees niet bang om geluid te maken. In een ander blog zal ik deze nog helemaal uitleggen.

Power Yoga, Vinyasa, Flow
Soms gebruiken yogi’s de Ujjayi, maar vaak gewoon een gelijkmatige ademhaling. Sama Vritti. Als je drie tellen inademt, adem je ook weer drie tellen uit. Dat kan natuurlijk ook langer zijn. Tijdens de les zal de docent zeggen adem in, doe dit, adem uit, doe dat. Dus dan houd je de lengte van de docent ongeveer aan. Het is een prachtig geluid en gevoel als de hele zaal gelijk ademt.

Bikram
Tijdens Bikram adem je diep in en uit via je neus. Je maakt deze ademhaling heel erg lang. Tijdens de les zal de docent je door de andere pranayama, ademhalingstechnieken, heen loodsen.

Er zijn nog veel meer vormen van yoga, de docenten zullen je altijd begeleiden hierin.

Hoe begin je?
Om te beginnen ga je rustig zitten. Rechte rug, navel ingetrokken.
Je begint langzaam in en uit te ademen via je neus.
Dan begin je mee te tellen met je ademhaling en maak je hem gelijkmatig.
En dat houd je constant en rustig vol.

Wanneer adem je in en uit?
Daar zijn een aantal ‘regels’ voor.
Een klein ezelsbruggetje is met het gebruik van water en duiken. “Als je onder water gaat, adem je uit. Als je boven water komt, adem je in.” Dus bij de zonnegroet bijvoorbeeld. “Adem in, breng je armen omhoog”, je komt boven water. “Adem uit, breng je bovenlichaam helemaal naar beneden”, je komt onder water.
Verder adem je altijd in om te verlengen en uit om te verdiepen in een houding.
Torsies/twisten doe je op een uitademing.

Als je nog vragen hebt, laat het me weten!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0