In Food, Lifestyle

Ik heb het boek eindelijk uit: Weet wat je eet van Daan de Wit. Het boek begint al direct te zeggen dat je veel gaat lezen die tegen jezelf in gaan. Alles wat je denkt te weten over eten, gaat veranderen. En dat is waar…

Daan de Wit, journalist en verslaggever schreef al eerder twee onderzoeksjournalistieke boeken. In het boek ‘Weet wat je eet’ maakt hij korte metten met verschillende gezondheidsclaims en slaat hij je om de oren met gedegen onderzoek waar anderen eerst geen oren naar hadden. Hij heeft het boek geschreven na het onderzoeken van de onderzoeken en heel veel gesprekken met toonaangevende professors en wetenschappers. Hij gebruikt veel onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Weston Price die heel de wereld heeft afgereisd en bij verschillende culturen heeft gekeken wat ze eten en hoe hun lichaam zich daarnaar verhoudt.

Je lichaam hunkert naar natuurlijke voeding, voldoende vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten, maar hoe doe je dat? Het antwoord van Daan de Wit: “Het is een heel ander verhaal dan je gewend bent te horen.” We krijgen altijd te horen dat we onze energie het meest uit koolhydraten moeten halen. Maar wat stellen de koolhydraten van tegenwoordig nog voor: witte rijst, pasta, wit brood. We hebben er helemaal niets aan. In andere culturen zien we dat er veel meer vet wordt gegeten. Vet is een veel minder groot probleem dan we denken. Verzadigd vet geeft energie, is voedend en zorgt voor een verzadigd gevoel. Daan de Wit stelt de vraag: “Wat zou je lichaam willen eten?” Doe zo eens boodschappen met die vraag in je achterhoofd. De ene calorie is de andere calorie niet. Ga er wijs mee om.

Weston Price ontdekte tachtig jaar geleden dat gezonde mensen die nog niet in aanraking waren gekomen de toen opkomende voedingsindustrie, grote hoeveelheden vitaminen en mineralen aten en uit de buurt bleven van geraffineerd voedsel.

De Wit waarschuwt ook voor de omega-vetzuren die we binnenkrijgen. We krijgen veel te veel omega 6 binnen en te weinig omega 3. Zo raakt ons lichaam uit balans. “De toename van het gebruik van omega 6 in de laatste honderd jaar in de wereld kan worden beschouwd als een heel groot ongecontroleerd experiment, dat mogelijk bijdraagt aan maatschappelijke lasten als agressie, depressie en sterfte door hartziekten.” Fructose is nog zo’n vijand van ons lichaam.

Zelfgemaakte tandpasta
Hij, en anderen, ontdekten ook dat als we weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, we roofbouw plegen op ons gebit. Onze tanden maken zichzelf van binnenuit schoon, mits ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. De juiste combinatie van vitaminen K2, D3 en A leveren een ijzersterk gebit op. Daan de Wit maakt zijn eigen tandpasta: een 1 op 1 mengsel van kokosolie en baking soda. Dat moest ik natuurlijk even uitproberen. Het smaakt naar een kokosmakroon (jummmm) en mijn tanden voelen glad. Ik mis wel een beetje de smaak van pepermunt voor de frisse adem, maar dat is niet nodig. Het gaat om het reinigen. Kokosolie werd al gebruikt om te spoelen dus waarom niet als tandpasta? Ik zal vaker gebruik maken van deze zelfgemaakte tandpasta.

De Wit raadt ons aan om zelf te gaan fermenteren, rauwe melk te drinken (vanwege de omega 3) en onbewerkt voedsel te eten. Ik heb het boek met veel plezier, herkenning, ontkenning en verwondering gelezen. Het is een must voor alle foodies en mensen die gezond willen eten.

Het boek bevat 276 pagina’s, maar dat is nog niet alles. Op de website http://weetwatjeeethetboek.nl/ vind je nog meer hoofdstukken boordevol informatie. Koop het boek hier.

________________________________________

Barbara touwtje springenBarbara (25)
Ik ben de oprichter van Be Happy & Healthy en leef volgens een positieve healthy lifestyle. Ik hoop de lezer achter te laten met een glimlach of een positieve kijk op de wereld. “Be the change you want to see in the world.”

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0
pindakaas dadelballetjes