In Yoga

Wij kennen Holi allemaal van de leuke kleurtjes. Feesten, rennen, dat doen we hier. Maar wat is het echt? Wat is de dieperliggende betekenis?

Holi is een feest uit het Hindoeïsme. Hoewel vanuit de Veda’s de samenleving in klassen was opgedeeld, werden alle feesten altijd gezamenlijk gevierd. Holi is afgeleid van holak en holika, twee planten met bijzondere eigenschappen die te maken hebben met het reinigen van alle negatieve gevoelens. Op de eerste dag van de lente (40 dagen voor Holi) wordt de plant geplant op de plek waar Holi plaatsvindt.

Lente & Nieuwjaar
Holi viert de komst van de lente, maar is ook het nieuwjaarsfeest van de Hindoes. We vieren dat het leven en de natuur weer tot bloei komt.
Holika verbranding, chautal muziek en het gooien van gekleurd poeder is een belangrijk onderdeel. De gebeden worden begeleid door pandits, Hindoe priesters.

De Holika verbranding gebeurt op de avond voor Holi. Ik was op het moment van Holi in Goa, daar begonnen ze ook met drummen en dat ging dag en nacht door.

Holi is voor iedereen, alle bevolkingsgroepen en moet gratis zijn voor degene die er aan meedoet.

Mijn ervaring met Holi was fantastisch, tijdens mijn Teacher Training een dag vrij. We hoorden veel muziek, zagen dans, gooiden gekleurd poeder. Het was vooral heel veel plezier hebben. De locals maakten muziek op straat en iedereen ging bij elkaar eten.

Mythe
De Indiase mythologie van het Holi feest gaat over het verhaal van prins Prahlad en zijn vader koning Hiranyakashipu. De koning was machtig en geloofde dat hij machtiger was dan God. Hij wilde dat iedereen hem zou aanbidden. Maar zijn zoon wist dat niemand boven God stond en aanbad zijn vader niet. Zijn vader strafte hem steeds hiervoor. Maar hij hield aan zijn geloof vast. De koning bedacht een plan. Zijn zus, Holika, die magische krachten had, moest Prahlad doden. Hij maakte een brandstapel. Holika zei echter dat zij samen met Prahlad op de brandstapel zou gaan met haar vuurbestendige mantel.

Het plan mislukte. Holika verbrandde en Prahlad overleefde het vuur met de hulp van God. Waarom? Omdat hij hem altijd trouw was en hem aanbad, en niet zijn vader. Volgens de Hindoes is dit een van de verhalen waarop het goede het kwade overwint.

Barbara (30) Ik ben de oprichter van Be Happy & Healthy en eigenaresse van Yoga Hilversum en SUP up your life. Ik leef volgens een positieve healthy lifestyle. Yoga is mijn passie. Ik volg mijn hart en doe de dingen die ik leuk vind. Ik help jou ook graag bij het volgen van je hart! “Be the change you want to see in the world.”

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0
Open Dag Yoga Hilversum