In Yoga

Ik krijg heel vaak de vraag wat het beste tijdstip is om yoga te doen. Om daar echt antwoord op te geven is het handig om dit even te lezen!

‘s Ochtends, ‘s avonds, ‘s middags. Het kan eigenlijk allemaal. Het ligt er alleen aan wat je er uit zou willen halen. Belangrijk is om het in ieder geval altijd met je volledige aandacht te doen. In de Hatha yoga pradipika uit de 15e eeuw is geschreven:

I.15 Yoga heeft geen zin bij te veel eten, te veel inspanning, te veel praten, zich te strikt vasthouden aan de regels, gezelschap van ‘gewone mensen’ en instabiliteit (wankelmoedigheid van geest).

Tijdens mijn opleiding in India deden we de echte yoga practice ook altijd ‘s ochtends vroeg op een lege maag. Probeer ongeveer twee uur in ieder geval niet gegeten te hebben.

Yoga in de ochtend
Zelf vind ik het heerlijk om met yoga de dag te beginnen. Het helpt voor een frisse start van de dag en je brengt je lichaam in beweging. Dat geeft een soort focus voor de rest van de dag. Ik ga dan niet gelijk ‘hard van start’. Lekker opwarmen, want je spieren zijn dan nog helemaal niet warm. Je gaat met een goede houding de dag in.

Yoga in de avond
In de avond ben je al wat aan het afbouwen. Wil je echt laat yoga gaan doen, dan raad ik Yin Yoga of Yoga Nidra aan. Dat kan je ook helpen om in slaap te komen. In de avond ben je flexibeler dan in de ochtend. In de avond na een lange werkdag is yin een fijne manier om te ontprikkelen.

Eind van de middag
Op het tijdstip dat je normaal zou inkakken is het heerlijk om een aantal oefeningen te gaan doen. Ook een gunstig effect voor je spijsvertering. En de laatste uurtjes van de dag zullen hierna beter gaan.

Ook wat je doel is, is belangrijk. Wil je fysiek werken of juist op je bindweefsel en mind? Daar stem je je yogastijl op af. Maar misschien ook wel je tijdstip.

Iedereen is anders, ieder lichaam is anders. Dus eigenlijk is het het belangrijkst om gewoon lekker te gaan voelen wat voor jou werkt. Je hoeft daar ook niet per se voor naar een yogastudio te gaan. Via een Online Platform kun je yoga doen waar en wanneer jij wilt.

Bepaalde tijdstippen op de dag worden van oudsher gezien als goede ondersteuning van je yoga practice:
Zonsopgang
Zonsondergang
Middernacht

De Brahma Muhurta is het laatste kwartje van de nacht, ergens tussen 03:30 en 5:30-6:00. Afhankelijk van de tijd dat de zon opkomt. Ze zeggen dat je yoga practice op dit moment doen ervoor zorgt dat je biologie zich elke ochtend aanpast aan de biologie van de planeet. Zo kun je je fysieke zelf overstijgen.

Wat werkt voor jou het beste?

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0
india openingsceremonie