In Body

In spin, de bocht gaat in. Uit spuit, de bocht gaat uit. Iedereen kent het wel: touwtje springen. We deden het allemaal, maar het is een super goede workout dus waarom niet weer beginnen?

Je traint je coördinatie, uithoudingsvermogen, voetenwerk, timing, beweeglijkheid, explosiviteit, snelheid en kracht. Boksers doen het ook heel vaak en wat denk je van CrossFitters? Fysiotherapeuten gebruiken het als revalidatiemiddel.

Hoe gebruik je het?
Je kunt het gebruiken als warming-up, maar ook als volledige training! Je verbrandt er heel veel vet mee. Een wat meer fancy term is rope skipping en er zijn zelfs wedstrijden voor! Je kunt natuurlijk zo snel mogen springen, maar ook ‘kunstjes’ tussendoor doen. Vroeger deden we al met je armen gekruist, inspringen, uitspringen, noem maar op. Maar er kan nog veel meer.

Calorieën
Als je 60 kilo weegt en ongeveer 30 minuten springt, verbruik je 252 kilocalorieën. Andere sporten kunnen hier niet snel aan tippen. Je kunt het zelf uitrekenen. Je verbrandt 0,14 kilocalorieën per kilo, per minuut.

Dus 0,14 x aantal kilo dat je weegt x het aantal minuten dat je springt = het aantal kilocalorieën dat je verbrandt.

Wat heb je nodig?
Een springtouw! En die zijn er in alle prijsklassen te krijgen. Goedkope bij de speelgoedwinkel, maar er zijn ook hele lichte te verkrijgen en waarbij het touw in de handvatten kan ronddraaien. Er zijn er zelfs die je rondjes opmeten of je calorieën die je verbrandt.
En goede schoenen die je klappen opvangen.

Lisa touwtjespringen

Hoe begin je?
Rustig aan. Het is een sport waarbij overbelasting kan voorkomen. Luister goed naar je lichaam. Begin bijvoorbeeld met een kwartiertje per dag en breidt dit langzaam uit. Sta rechtop en spring! Je traint tijdens het touwtje springen je kuiten, buikspieren, armen en billen. Vrijwel alles dus.
Ben je echt een beginner, dan kun je natuurlijk volgens een schema gaan werken.
2 minuten springen, 30 seconden rust. En dit 10 tot 15 minuten lang. Probeer het steeds langer vol te houden!

Wist je dat?

– Touwtje springen minder belastend voor je knieën dan hardlopen.
– Tien minuten touwtje springen staat vrijwel gelijk aan de moeite die het kost om 1,5 kilometer hard te lopen in 7,5 minuut.
– Als je regelmatig touwtje springt, zul je dit snel zien aan je lichaam: hallo strakke spieren!
– Iedereen kan het!
– Touwtje springen is goed voor je hartspier. Je hartslag gaat snel omhoog waardoor je je hartspier traint.

Nog niet overtuigd? Ik zou zeggen: probeer het gewoon!

 

_____________________________________________________________________________

Schermafbeelding 2015-03-05 om 12.09.26Mijn naam is Barbara Schriek, 25 jaar. Ik leef volgens een positieve healthy lifestyle. Als verlengde daarvan ben ik deze website begonnen met recensies, workouts, recepten en nog veel meer. Ik hoop de lezer achter te laten met een glimlach of een positieve kijk op de wereld. Ik heb Journalistiek gestudeerd en ben nu bezig met Positieve Psychologie.

 

 

Recommended Posts
Showing 4 comments
 • zoedegroote

  Ik doe dit al enkele weken en het gaat steeds beter en beter. Mijn uithoudingsvermogen wordt steeds groter! ?

 • Janine

  Ik ben dus echt een beginner, maar heb de slag nog niet te pakken. 15 minuten ? Ik spring nog om de haverklap verkeerd….. Beginnen die 15 minuten dan steeds opnieuw???

  • Be Happy&Healthy

   Hi Janine. Leuk dat je bent begonnen. Die 15 minuten is in totaal zo veel mogelijk achter elkaar en steeds opnieuw beginnen. Uiteindelijk red je het makkelijk die 15 minuten achter elkaar! Succes 🙂

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0