In Body, Food, Mind

Uit een diep dal terug naar een gezond en fit lichaam. Dat overkwam mijn moeder. Ze kreeg de diagnose fybromyalgie en dacht daarmee in een rolstoel te belanden. Omdat ze het niet kon accepteren, begon ze te eten…

Mijn moeder had veel last van haar gewrichten. Na een aantal bezoeken aan de dokter was het duidelijk: fybromyalgie. Voor haar was dit een schok, ze zag direct doemscenario’s voor zich en een rolstoel. Ze merkte al dat ze sommige dingen niet lang kon doen (fietsen, sjouwen etc) en was bang dat dit steeds erger zou worden. Ze hield altijd al van lekker eten en een drankje op zijn tijd, maar nu werd dit erger. Ze kon de diagnose niet accepteren en greep naar comfortfood. Ze deed altijd aan wedstrijddansen en was bang dat dit niet meer zou kunnen.

De dokter stuurde mijn moeder naar de Trappenberg. Daar kreeg ze intensieve begeleiding en leerde ze met haar ziekte omgaan. Maar ze leerde het ook aan anderen vertellen. Het is namelijk een ziekte waarbij je niets aan diegene ziet. Ze hebben intense pijn, maar je ziet het niet. En daarom kunnen ze wel eens door anderen uitgejouwd worden als ze weer eens eerder weg moeten van een feestje vanwege de pijn. En dat is jammer. Want het is niet zo dat ze dit willen. Het is juist dat ze weggaan van een feestje, omdat ze de volgende dag dan tenminste nog kunnen lopen!

Als klap op de vuurpijl ging mama naar Amerika voor de Wereldkampioenschappen Line Dance en werd eerste in haar categorie. Dit was voor haar het moment dat ze besefte dat ze nog alles kon doen wat ze wilde als ze maar rekening hield met haar ziekte. Tijdens de zomer van 2015 ging ik naar mijn ouders op de camping. Ik zag mijn moeder in bikini en schrok. Ze was nooit slank, maar zo had ze er nog nooit uitgezien. Ik dacht dat dit ook een oorzaak kon zijn dat de fybromyalgie erger was dan het zou hoeven. Nog voor ik met haar besloot te praten, vertelde ze zelf dat het genoeg was geweest.

Na de vakantie begonnen we direct met beter eten en sporten. Vanwege de ziekte besloten we het rustig aan te doen. Sowieso kies ik altijd voor een totale omschakeling naar een healthy lifestyle dan een quick fix. Op het begin kreeg ze gigantische hoofdpijn. Logisch, want ze moest afkicken van de suiker etc. Het was zwaar en ook het sporten moesten we rustig aanpakken. Langzaamaan kreeg ze ook minder last van de fybromyalgie. En ze begon andere te vertellen dat ze zich zo ontzettend goed voelde!

We zijn er nu nog niet, maar al een hele stap in de goede richting. We hebben een kleine sportdip gehad toen TrainMore failliet ging en ik niet meer met haar mee kon trainen. Nu zitten we weer bij dezelfde sportschool, maar werken we andere dagen. Vanaf juli komt daar verandering in en gaan we dat losse vel eens wegwerken.

Haar maten op 7 augustus 2015 en op 2 april 2016
Lengte: 1,74
Gewicht 92 kilo   —>    73,5 kilo
Borst 1.10 cm      —>     98,5
Taille 99                 —>     85
Heup 1.17             —>    103,5
Op heupbot 1.14 —>   101
Bovenbeen 64    —->    57
Arm 30                   —> 30
Vetpercentage +40% —> 24,8%

Shoutout naar mama

Ik ben echt super trots! En dit jaar gaan we zelfs proberen samen een Mud Run te doen!

__________________________________________

Barbara touwtje springenBarbara (26)
Ik ben de oprichter van Be Happy & Healthy en leef volgens een positieve healthy lifestyle. Ik hoop de lezer achter te laten met een glimlach of een positieve kijk op de wereld. “Be the change you want to see in the world.”

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0
Yoga brief brug