In Geen categorie

Heb je wel eens gehoord van de Vuurademhaling? Kapala Bhati is een zuiverende ademhalingstechniek. Ik doe dit zelf iedere ochtend, het helpt bij mij ook echt tegen de hooikoorts.

Het vraagt wat oefening, maar deze ademhaling heeft een zuiverend effect op je longen en bloed. Het helpt je overtollige CO2 uit je longen te duwen. Zo krijg je bij iedere inademing een verse toevoer van zuurstof naar je longen. Tegelijk verstevig je je diafragma en buikspieren en krijgen je organen een stevige massage.

Kapal = forehead; bhati = shining; pranayama = breathing technique
Skull Shining Breath.

Hoe doe je Kapala Bhati?
Ga comfortabel zitten en zorg dat je zakdoekjes bij de hand hebt. Ik doe de oefening het liefst op mijn knieën. Zorg dat je een rechte rug hebt. Je schouders en gezicht ontspannen, handen op je knieën. Je ademt in en uit via je je neus. Nu als je uitademt doe je dit heel krachtig en trek je je buikspieren in. Op je inademing ontspannen je buikspieren weer en zet je buik zich uit om zich weer te vullen met lucht. Dit gaat automatisch. Je doet dit op een constant tempo. Je kunt beginnen met twintig stuks. Adem volledig uit en sluit even je ogen. Observeer je lichaam.

In India deden we deze pranayama altijd na de Neti Pot (neusspoelen) om alle restjes water uit je neus te krijgen. We begonnen staand of zittend. Dan staand met je rug parallel aan de mat, dus bovenlichaam en onderlichaam in 90 graden. Dan in een beweging van staand naar parallel. Doe dit op een lege maag.

Voordelen
Verhoogd metabolisme
Helpt bij lichaamsverlies
Stimuleert buikorganen en daardoor goed voor mensen met diabetes
Stimuleert bloedcirculatie
Verjongt de hersencellen
Kalmeert je mind

Wanneer mag je deze pranayama niet doen?
Als je een pacemaker hebt, epilepsie, een hernia, een operatie aan je buik kortgeleden. Vlak voor en na de zwangerschap en liever niet tijdens de menstruatie. Als je hypertensie hebt of hartproblemen doe dit dan niet alleen, maar onder begeleiding.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0