Of ik naar Oldenburg (Duitsland) wilde komen om het hele weekend boerenkool te eten. Euh… Oké… Maar zo, dit was leuk!
Je zult denken: maar boerenkool is toch typisch Nederlands? Nou, Oldenburg noemt zich de Hoofdstad van de Kooltochten… Al heel lang wordt daar de ‘Kohltour’ georganiseerd. Juist ja, de boerenkooltour. We verzamelden ons bij het Toerisme Informatiepunt waar we met een bolderkar vol eten en drinken van start gingen. We kregen een klein mokje om ons hals om ons warm te houden met schnapps en… boerenkoolthee. Dat was trouwens best heel lekker! Tijdens de tour leerden we van alles over Oldenburg en deden we een wedstrijd klootschieten/bal gooien. Als lunch hadden we een broodje van ‘Knust’, een restaurantje midden in het centrum. Het was een heerlijk meergranen broodje met geitenkaas, gedroogde zontomaatjes en boerenkool. Super combinatie. Ga ik thuis ook maken 🙂 Op www.kohltourhauptstadt.de kun je nog veel meer informatie vinden.
‘s Middags schoven we aan bij een bierproeverij met, inderdaad, boerenkoolbier. Het is lastig om van boerenkool bier te maken en daardoor zit er maar een klein deel boerenkool in. Dit was bij OL’s Brauhaus. Super leuk plekje trouwens ook! Youri mocht de eerste keer uitdelen haha. We hebben daar nog veel meer soorten bier gedronken. Ook met een soort citrussmaak. Maar hun eigen bokbier vond ik het lekkerst!
’s Avond hadden we ons diner bij ‘Glut & Wasser’. Drie keer raden: boerenkool! Maar niet zoals in Nederland: met aardappels… Ik heb de ingrediënten gekregen, maar ze wilden niet vertellen hoe ze het maakten:
Grünkohl klassisch:
Grünkohl = kale
Schmalz = lard
Kochwurst = special sausage
Pinkelwurst = special sausage (absolutely essential for the taste to cook it with the kale)
Kasseler = smoked pork
Salz = salt
Pfeffer = pepper
Zwiebeln = onions
Zucker = suagr
Hafergrütze = grained oat
Fleischbrühe =broth / consommé
Maar het was heerlijk! Als dessert kregen we nog iets anders typisch Oldenburgs: ‘Rote Grütze’, een saus van rode vruchten met daarop vanillesaus!
De volgende dag gingen we naar de Botanische tuin van de Carl von Ossietzky Universität waar op dit moment onderzoek naar boerenkool wordt gedaan. We kregen daar een rondleiding van Christopher. Er is een gedeelte ingericht met verschillende soorten boerenkool. Van degene uit Noord-Duitsland tot Italiaanse. Rauw was het verschil goed te proeven. De tuin zelf is trouwens prachtig om doorheen te lopen. Er waren ook mooie uilen te zien! Christopher vertelt over de health benefits van boerenkool. En dat zijn er een hoop. De vitaminen blijven het best bewaard als je deze groente rauw eet. Door een smoothie, op een broodje of heel kort koken of stomen. Uit hun onderzoek blijkt zelfs dat boerenkool kanker beter voorkomt dan andere groentesoorten. Meer informatie over de tuin: http://www.uni-oldenburg.de/botgarten.
In een ruimte was er van alles voor ons klaargezet. Boerenkoolpesto, boerenkoolspread, boerenkoolbrood en zelfs een bonbon van boerenkool! Ik heb nog nooit zoveel boerenkool in een weekend gegeten.
Ben jij wel eens in Oldenburg geweest?
Barbara (26)
Ik ben de oprichter van Be Happy & Healthy en leef volgens een positieve healthy lifestyle. Ik hoop de lezer achter te laten met een glimlach of een positieve kijk op de wereld. “Be the change you want to see in the world.”