In Lifestyle

Afgelopen jaar ben ik echt op zoek gegaan naar mezelf. Zo ben ik achter een aantal dingen gekomen waar ik constant tegen aanliep. Ik heb op de een of andere manier moeite met autoriteit…

Lang heb ik getwijfeld om dit op te schrijven en online te plaatsen. Maar na een search op Google kwam ik er achter dat ik niet de enige ben. Soms vinden mensen me arrogant of onbegrijpelijk dat ik dingen durf te zeggen die ik zeg. Maar mijn idee is dat we allemaal gelijk zijn op de wereld en dat de een niet beter is dan de ander. Dus zodra ik dat tegenkom, krijg ik helemaal de kriebels. Dus het is niet zozeer dat ik moeite heb met autoriteit, maar met ongepast autoritair gedrag.

Misschien heeft dat er ook wel voor gezorgd dat ik best vaak van baan geswitcht ben. Ik vind het oké een baas boven me te hebben, maar zodra deze zich op die manier gaat gedragen, knapt er iets bij mij. Gelukkig zijn er genoeg bazen/werkgevers die niet zo werken en daar werk ik dan ook al geruime tijd voor.

Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik graag als ondernemer werk, zelf nooit op die manier wil leidinggeven en dat ik graag alleen ben. Als ik verder Google zie ik vaak het woord ‘hoogbegaafd’ terugkomen. Ik wil niet zeggen dat ik hoogbegaafd ben, maar ook deze groep mensen heeft er heel erg last van omdat ze zich vaak niet begrepen voelen. Er zijn dan twee kansen: je weet dit te gebruiken en klimt hogerop of je raakt er van in de war. Bij mij was en is  dat laatste vaak het geval. Ik raakte er ontzettend van in de war. Zo in de war dat ik regelmatig tegen de depressie aanzat.

Het heeft vaak ook te maken met faalangst, lees ik. En ja, ook daar heb ik zo nu en dan last van. Autorijden? Twee keer gezakt, ik was doodsbang voor de examinator.

Ik zou trouwens ook nooit in het leger kunnen werken vanwege die hiërarchie. Nog steeds vind ik het lastig om te gaan met autoritair gedrag en schiet ik in de stress of zelfverdediging. Ook schiet ik snel in de zelfverdediging als mijn werk bekritiseerd wordt. Waarom ik dit precies doe, weet ik niet. Maar het gebeurt vooral als ik afhankelijk geweest ben van anderen waardoor ik geen totale controle op de omstandigheden heb gehad…

Als jij ook last hebt van autoritair gedrag, wil ik graag wat tips meegeven:

  • Waarschijnlijk is alles wat deze persoon tegen je zegt niet persoonlijk op jou gericht. Trek het je dus ook niet persoonlijk aan.
  • Mocht het echt niet kloppen wat diegene tegen je zegt, benoem dit dan. Vraag eventueel door waarom hij of zij zo fel reageert.
  • Probeer het thuis los te laten als het op je werk is gebeurd. Neem werktrouble nooit mee naar huis!

Als jij nog meer tips hebt, dan hoor ik het graag!

______________________________

Barbara ThailandBarbara (27) Ik ben de oprichter van Be Happy & Healthy en leef volgens een positieve healthy lifestyle. Ik hoop de lezer achter te laten met een glimlach of een positieve kijk op de wereld. “Be the change you want to see in the world.”

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0
Marokko terugblik 2017Braids