In Body, Mind

I love it: de hoofdstand (salamba sirsasana). Het lukt je vast niet in één keer, maar oefening baart kunst. De euforie als het je dan eindelijk lukt! Naast dat het er heel cool uitziet, is het ook nog eens heel goed voor je. Plus een filmpje dat het mij voor de eerste keer lukt!

In de yoga noemen ze de hoofdstand de koning onder de asana’s, omdat je kracht en balans gebruikt. Het lichaam wordt gedragen door de onderarmen, maar je voelt het absoluut ook op je kruin. Je benen gaan recht de lucht in.

Voordelen van de hoofdstand:
Betere doorbloeding van het lichaam. Je draait je bloedsomloop om, waardoor het zuurstofrijke bloed direct van je hart naar je hersenen gestuurd wordt.

Je traint je evenwicht. Zonder balans (en buikspieren) blijf je echt niet staan.

Stofwisseling komt op gang en de schildklier gestimuleerd. De organen komen namelijk even van je plek.

Je richt je aandacht op het hier en nu. Je moet je namelijk op een heleboel concentreren om te kunnen blijven staan. Daarom wordt je er ook rustig van.

Je versterkt je spieren.

Je hormoonhuishouding komt in balans en je bijnier wordt gereinigd (hallo gelukshormoon!).

Een stralende huid en een mooie bos haar. Er zijn mensen die zeggen dat je minder snel grijze haren krijgt van deze houding!


Hoe doe je een hoofdstand?

Je gaat rustig aan opbouwen. Als je te snel gaat, heb je grote kans dat je achterover klapt. En daar wordt je rug niet vrolijk van. Ben je angstig? Probeer het dan eerst bij de muur. Dat heeft mij ook geholpen.

  1. Pak met beide handen je ellebogen vast. Zet je armen neer. Strengel je handen in elkaar en breng ze naar voren (laat je handen staan).
  2. Plaats je kruin op de mat, je achterkant van je hoofd raakt je handpalmen. Houd je onderarmen op de vloer.
  3. Strek nu je benen op en loop zachtjes richting je hoofd.
  4. Probeer nu vanuit je buikspieren je benen omhoog te doen. Gebruik je de muur en duurt het te lang: zwiep je benen dan omhoog, zet ze tegen de muur en probeer in een rechte lijn te blijven staan. Zo kun je alvast het gevoel krijgen hoe je zo moet staan.
  5. Gebruik je je buikspieren, loop dan met je voeten tot je hoofd tot je hele rug recht is. Breng je schouderbladen tegen je rug aan en borstkas naar voren.
  6. Probeer zo lang mogelijk te blijven staan!
  7. Wil je weer naar beneden? Laat dan langzaam 1 been vallen. Ontspan daarna even in de childpose.
    Hoofdstand how to

De tweede manier is om je handen neer te zetten en je hoofd zo te plaatsen dat deze drie onderdelen een driehoek vormen. Breng je knieën op je onderarmen en kom vanuit daar omhoog.

Hoofdstand how to Hoofdstand how to

Doe de hoofdstand niet als je last hebt van een hoge bloeddruk, lijdt aan glaucoma, scheidend netvlies of een andere oogziekte, last hebt van nekletsel of bij een zwaar verstopte neus, hoofdpijn of astma.

Oké, en dan hier het filmpje dat het mij voor de allereerste keer lukt, in hiphopkleding trouwens!

_______________________________________________

Barbara SchriekMijn naam is Barbara Schriek, 25 jaar. Ik leef volgens een positieve healthy lifestyle. Als verlengde daarvan ben ik deze website begonnen met recensies, workouts, recepten en nog veel meer. Ik hoop de lezer achter te laten met een glimlach of een positieve kijk op de wereld. Ik heb Journalistiek gestudeerd, cursus Personal Nutrition gedaan en ben nu bezig met Positieve Psychologie.

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0
ZwetenPlank in Luxemburg bankje