In Body
7 juni 2015 is het zo ver, mijn eerste bikini-contest. Mijn eerste keer op een podium in bikini. De eerste keer dat ik mee doe aan een wedstrijd waar ik zo hard voor heb moeten werken…

Ik ben altijd al een sportief typje geweest. Jarenlang gevoetbald, gezwommen, dansopleiding afgerond en groepslessen geven in de sportschool. Stilzitten is niks voor mij! Nadat ik mijn dansopleiding had afgerond in 2014 besloot ik om (even?) niet naar school te gaan. Ik wou even helemaal niets meer moeten, ik was klaar met school. Ik ben meer lessen gaan geven op de sportschool en ik ben begonnen met een fitnessopleiding. Op een gegeven moment gaf ik 16 uur in de week les, week in, week uit. Na een aantal maanden had ik door dat dit niet was wat mij gelukkig maakte. Ik wilde meer! Ik wilde een strak, gespierd lichaam. Ik wilde een doel hebben!
Afgetrainde, sterke vrouwen heb ik altijd al mooi gevonden. Dit wil ik ook! Maar zonder een echt doel, zonder een echt plan, kom ik daar niet. Ik heb niet het gevoel dat ik dat zelf kan. Te weinig kennis? Te weinig discipline?  Hoe ga ik dit doen?
Mijn vriend werkt in een sportschool met daarnaast een personal trainingsbedrijf  ‘Balance Personal Training’. De eigenaren van de sportschool, Sandra van de Kamp en Imro Beuk, doen zelf al jaren aan wedstrijden mee en begeleiden ook mensen die graag wedstrijden mee zouden willen doen. Via mijn vriend ben ik bij hen terecht gekomen.Ik heb een afspraak met ze gemaakt en zij gingen een plan voor mij maken. Eerst heb ik er nog een aantal weken over nagedacht, want dit is niet een beslissing die je van de een op andere dag neemt. Er komt veel meer bij kijken dan de meeste mensen denken. Eigenlijk was ik er wel redelijk snel uit, dit is wat ik wil! Waarom? Omdat ik nooit het gevoel heb gehad dat ik ergens hard voor heb moeten werken. Ik wil kijken hoeveel discipline ik heb, hoeveel doorzettingsvermogen. En ik wil dat strakke figuur natuurlijk!

Sandra had een plan voor mij gemaakt. Een trainings- en een voedingsschema. We hebben gekeken welke wedstrijd haalbaar voor mij zou zijn en besloten dat het de Walters Open wordt op 7 juni in Breda. Goed… 6 januari 2015 beginnen, 7 juni 2015 in mijn beste shape op het podium staan. Dat betekent dat ik 5 maanden de tijd heb om bij mijn doel te komen.

Larissa De eerste foto is van 2 jaar geleden. De tweede foto is van een maand geleden....

De eerste foto is van 2 jaar geleden. De tweede foto is van een maand geleden…

Hoe ga ik dit doen? Wat moet er gebeuren?
Allereerst, afvallen. Nee, ik ben niet dik. Maar wel ‘te vet’ om in een goede shape te staan voor 7 juni.
Hoe ga ik dit doen? Op dieet. Minderen calorieën innemen dan dat ik verbruik. Gelukkig hoef ik dit niet zelf uit te zoeken en maakt mijn coach mijn voedingsschema gebaseerd op MIJN lichaam. Hier is gekeken naar de hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten die ik dagelijks binnen moet krijgen. Gelukkig mag ik wel zelf bepalen hoe ik mijn macro’s (koolhydraten, eiwitten, vetten) eet. De ene keer eet ik een lekkere tonijnsalade, de andere keer eet ik kip en broccoli. Elke dag probeer ik zo gevarieerd mogelijk te eten.
Dit betekent dat ik gewoon heel gezond eet. Veel groente, veel fruit, beetje pasta of rijst, 2 sneetjes brood, 250 gram vlees/vis, 2 eitjes, kwark en ik drink alleen maar water, thee of (zwarte) koffie. In de periode van januari tot juni zit er een etentje voor mij niet in, een gezellig avondje stappen met een lekker wijntje ook niet. Een lekkere paasbrunch, een valentijnsontbijt met mijn vriend, een avondje op de bank met een lekker toastje, deze 5 maanden moet ik dat er allemaal voor laten. Je moet constant je eten goed voorbereiden, alles afwegen en spontaan een dagje weg gaat niet lukken.
De eerste 3 weken, alleen voeding geen training. Wat een invloed heeft eten op je lichaam!

De eerste 3 weken, alleen voeding geen training. Wat een invloed heeft eten op je lichaam!

Ik heb hier in het begin erg veel moeite mee gehad. Ik heb veel moeite met het indelen van mijn voeding. Ik honger mezelf min of meer overdag uit, want wanneer ik bezig ben, kan ik mijn honger gevoel goed onderdrukken, en ‘s avonds eet ik alles wat ik over heb van de dag. Ik merkte aan mijn energie en humeur dat er iets niet goed ging. Ik voelde me zo ongelukkig. Ik kon om alles huilen, ik was moe, slap, futloos en chagrijnig. Ik wilde doen wat ik die dag moest doen, eten wat ik mocht eten, en weer terug naar bed. Mijn coach zei dat ik mijn eten beter moest verdelen en zo om de 2 tot maximaal 3 uur wel moest eten. Mijn lichaam moet continue geprikkeld worden met voeding en energie. Nu ik dit doe ben ik zoveel meer energieker en voel ik mij veel gelukkiger. Ik eet dus 3 grote maaltijden op een dag, met 3 keer een tussendoortje.
Ik train 3 keer in de week. 1 keer in de week in een groep van 8 personen, fullbody training. Daarnaast train ik 1x in de week mijn bovenlichaam en 1x in de week mijn benen en buik. Voordat ik hiermee begon, heb ik nooit fanatiek getraind in de sportschool, dus een hoop dingen waren nieuw voor mij. Gelukkig sport ik in de sportschool waar mijn vriend werkt (en ik sinds kort zelf ook) en kon hij mij een beetje op weg helpen. En natuurlijk heb ik de eerste keren de training met mijn coach doorgenomen.
Mijn trainingsperiode duurt 8 weken, dan een week deload week (geen krachttraining, cardio mag wel) en dan begin ik weer van voor af aan bij week 1. Mijn eerste week bestaat uit 20 tot 24 herhalingen met 60% van mijn 1RM waarde (maximale kracht) en dit ga ik in 8 weken langzaam afbouwen naar 85% van mijn 1RM en dan 4 tot 8 herhalingen.
Sinds ik train voel ik, en zie ik, mijn lichaam heel erg veranderen. De lijnen zijn beter te zien, mijn spieren zijn beter te zien. Dit is echt een motivatie elke keer! Natuurlijk gaat dit wel in combinatie met voeding. Want wanneer ik zou blijven eten wat ik at (en dat was echt veel en regelmatig ongezond!) dan was ik niet geweest waar ik nu was.
Veel mensen denken dat wanneer ze naar de sportschool gaan en een beetje letten op hun eten, ze komen waar ze willen komen. Maar beseffen dat de resultaten die je boekt voor 80% uit voeding bestaat, doen de meeste mensen niet.
Mijn allereerste poseerles in februari links en van mijn poseerles afgelopen week in mei rechts...

Mijn allereerste poseerles in februari links en van mijn poseerles afgelopen week in mei rechts…

Bijna elke dag krijg ik wel de vraag van mensen ‘Is dit iets wat je voor langere tijd wil gaan doen?’ ‘Is dit het allemaal wel waard?’ ‘Word je hier nou gelukkig van?’ ‘Wat moet je er allemaal voor laten?’
Of ik hiermee door wil gaan weet ik niet. Ik denk dat ik eerst mijn wedstrijd moet ervaren voordat ik kan zeggen of dit het allemaal waard is geweest. Eigenlijk vind ik het ook helemaal niet leuk waar ik mee bezig ben. Sporten vind ik leuk, fitnessen niet. Ik doe dit, omdat het nodig is voor dat strakke figuur, maar ik doe het niet voor m’n lol. Ik zie de lol er pas van in wanneer ik de veranderingen in mijn lichaam zie. En wanneer ik spierpijn heb, dan wel. Wel vind ik het leuk om met mijn voeding bezig te zijn, maar continu aan eten denken, voorbereiden, afwegen is niet altijd even leuk.
Mijn gezonde levensstijl wil ik absoluut door blijven zetten. Doordeweeks iets minder calorieën innemen dan dat ik verbruik, en in het weekend een etentje of chippie op de bank moet kunnen.
Na de wedstrijd ga ik lekker op vakantie en genieten van de zomer. Daarna beslis ik of dit het allemaal waard was, en of dit voor herhaling vatbaar is.
______________________________________________________________

Larissa van MeertenMijn naam is Larissa van Meerten, 20 jaar. Vorig jaar heb ik mijn dansopleiding afgerond en ik ben net klaar met mijn fitness A opleiding. Ik geef verschillende groepslessen zoals zumba, brnworkouts, BodyBalance, CxWorx, BodyPump en FunXtion. Daarbij geef ik ook nog een aantal uur jazz ballet aan hele enthousiaste jonge meiden en kleine kids. Eind 2014 besloot ik dat ik mee zou willen doen aan een bikini-fitness wedstrijd en ben hier begin januari mee gestart. De perfecte uitdaging voor mij dus!

Recommended Posts
Showing 6 comments
 • melissslaseur

  Wat een mooi resultaat! Ik eet ook altijd savonds meer..

 • Vera

  Lekker bezig Laris!!

 • Ollie

  Hee laris, ik vind het super knap wat je doet! Het kostte je bloed, zweet en tranen, maar het resultaat mag er dan ook zijn! Ik denk dat je echt een rol-model bent voor vele personen. Het is niet vanzelfsprekend dat je dit even doet, hiervoor moet je echt een goede motivatie hebben, je 100% willen inzetten en doorzettingsvermogen tonen. Ik wens je enorm veel succes voor je wedstrijd. ? x

 • Esmeralda

  Wat onwijs knap van je!
  Ik volg je ook op instagram en heb respect voor je doorzettingsvermogen.
  Het feit dat er een wedstrijd aan komt is natuurlijk een stok achter de deur.
  Ik wordt er zeker door getriggerd ook al wordt ik in juni 40 jaar en heb ik twee kinderen maar wat het met je lijf doet, goede voeding en training is fantastisch.
  Geniet van deze ervaring, en ik zal je zeker blijven volgen.
  Gr. Esmeralda

 • Lois

  Super goed zeg! Ik vroeg me af of je een voedingsschema heb van je eerste 8 weken :)?

pingbacks / trackbacks
 • […] het lezen van de verhalen van Larissa en Nina heb ik besloten te gaan voor die sixpack. Maar waar te beginnen? Ik neem je mee in de […]

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0