In Food

We all love peanutbutter, maar er zijn zoveel verschillende soorten en smaken. Welke kun je nu het beste kiezen. Ik koos er een paar uit die makkelijk zijn te bestellen en testte ze voor je!

Zoveel fitgirls zijn verslaafd aan pindakaas en ik geef eerlijk toe. Ook bij mij is pindakaas mijn beste eetvriend. Sinds ik met het voedingsschema bezig ben van Christmas Abbott, eet ik het overal mee. Met eieren, op kip, op aardappels en op appels. En het is overal net zo lekker op.

Nederland is het enige land dat pindakaas zo noemt, het heeft namelijk niets met kaas te maken. In andere landen gebruiken ze liever het woord boter. In Amerika zijn ze ook gek op peanut butter en is 24 januari zelfs omgedoopt tot Peanut Butter Day. Pindakaas is rijk aan vet en eiwit en arm aan suiker. Jeej!

Waarom is het zo gezond voor je? Het bevat gezonde vezels, vitamine E en B3 en mineralen zoals magensium, mangaan en fosfor. En ijzer, selenium, zink en kalium. Die laatste zijn belangrijk voor fitgirls. Maar het zit ook vol met anti-oxidanten en eiwitten. Deze eiwitten kun je echter alleen opnemen met een ander soort eiwit. Klinkt verwarrend, maar that’s how it works. Een Amerikaans onderzoek laat zien dat pindakaaseters een 21% lagere kans op diabetes type 2 hebben.

Er hangen ook nadelen aan pinda’s. Zo zit er veel omgea 6 in, een kankerverwekkend stofje, een ongezonde schimmel en goitrogenen die de schildklier kunnen onderdrukken.

En wat zit er eigenlijk in? Ik heb van degene die ik heb gekocht onderstaand schema gemaakt:

Pindakaas test

Zoals je ziet zijn er twee potjes waar alleen maar pinda’s inzitten. In de voedingswaarde kun je direct zien dat dit ook de meest gezonde zijn. Minder vet en suiker en rijk aan eiwitten.  Calvé en Albert Heijn gebruiken dextrose voor de zoete smaak.

Qua smaak verschillen ze heel wat. Calvé smaakt het zoetst, dit is ook terug te lezen in de tabel. Daarmee is dit voor sommigen de lekkerste en een lekkere dikkere brij. Het schijnt dat degene met stukjes altijd zoeter is. Van de Albert Heijn heeft geen stukjes en proeft veel minder zoet. Terwijl het eigenlijk maar 2,5 gram minder suiker bevat. Body & Fit pindapasta Crunchy bevat weer 1,5 gram minder suiker en heel gek, maar ook dat proef je weer. De pasta is veel dunner. De pindakaas van Smaakt is natriumarm en heel dun. Let op met smeren, dat wordt anders een kliederboel. Weinig suiker en minder vet. Alleen pinda’s zijn gebruikt bij het bereiden, de pindakaas proeft iets droger. De laatste die ik heb getest is Terra Sana Peanut. Deze is ook gemaakt met alleen pinda’s, het bevat het minst suiker en het minst vet en de minste koolhydraten. Het is heel dun, dus pas ook hier op met smeren. De onderkop van Terra Sana is positive eating, dat past er zeker bij. Bovenop ligt een laagje pindaolie (net als bij Smaakt), gewoon even doorroeren, dat is normaal. Ook deze proeft wat droger.

Pindakaas is lekker an sich, maar in combinatie misschien nog wel beter. Wat dacht je van pindakaas-banaan, pindakaas-pure hagelslag of pindakaas-jam. Allemaal erg lekker!

Pindakaas test

Wat is jouw favoriete pindakaas?

________________________________________

Barbara touwtje springenBarbara (25)
Ik ben de oprichter van Be Happy & Healthy en leef volgens een positieve healthy lifestyle. Ik hoop de lezer achter te laten met een glimlach of een positieve kijk op de wereld. “Be the change you want to see in the world.”

Recommended Posts
Comments
  • Mariska

    Ik dacht dat je dik werd van pindakaas omdat er veel vet in zat. Ach. Ik vind die van Calvé toch het lekkerst. Interessant dat je dit allemaal hebt uitgezocht!

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0
pindakaas dadelballetjesrestaurant vlaar