In Body

Laatst kreeg ik een recensie-exemplaar van De Detox Kitchen Bible. Enthousiast door de titel, begon ik direct met lezen. Het is super leesbaar met een mooie fotografie en veel nuttige informatie. Ik testte direct het recept om zelf gezonde crackers te maken.

Het boek is geschreven door de Britse Lily Simpson (chef-kok) en Rob Hobson (voedingsdeskundige) met als onderkop: 200 recepten zonder tarwe, zuivel en geraffineerde suiker voor een optimale gezondheid. Lily heeft sinds 2012 bezorgdienst The Detox Kitchen en dat werd direct een succes. Het boek begint met een uitleg over de basis van koken. Bij detox denk je al snel aan sapjes en smoothies, maar dit boek brengt detox op een andere wijze. Ze brengt de kruiden, natuurlijke zoetstoffen en meelsoorten in kaart die zij veel gebruikt.

Daarna volgen 200 recepten waarbij ze iedere keer een stukje schrijft waarom ze het maakt en wat er zo goed aan is. Aan de onderkant van het recept staat waar het recept goed voor is (bijvoorbeeld hart, spijsvertering of huid, haar en nagels), aan welke vitaminen het rijk is en of het goed is voor mannen of vrouwen.

Rob Hobson vervolgt daarna met de basis van voedingsleer. Tot slot staan daar de detoxprogramma’s om gericht gezondsheidsproblemen aan te pakken. Bijvoorbeeld voor een zonde spijsvertering of hart of voor mooie huid, haar en nagels.

Het is een goed naslagwerk voor foodies, een echte voedingsbijbel. De recepten zijn de moeite waard uit te proberen. Rob en Lily zeggen niet voor niets: ‘It’s not easy being your body’. Ik heb al de crackers (een iets aangepaste versie) gemaakt en het smaakte heerlijk!

Zadencrackers (20 crackers, 60 calorieën per stuk)

De noten zorgen voor veel smaak in deze crackers, die door het sterke uienzaad ook een lekkere pittige toets krijgen. Pompoen- en zonnebloempitten en lijnzaad bevatten plantenhormonen die een aantal ‘vrouwenkwaaltjes’ kunnen helpen verlichten.

50 g pompoenpitten
20 g lijnzaad
30 g zonnebloempitten
40 g bruinerijstmeel (heb ik vervangen door boekweitmeel)
1 el olijfolie
1 el vloeibare honing
10 gr wit sesamzaad 
30 gr zwart sesamzaad (kon ik niet vinden)
10 gr uienzaad

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een lage vierkante bakvorm van 20 cm met bakpapier.
Doe de pompoenpitten en het lijnzaad in een blender en maal ze tot poeder. Doe dit in een kom en voeg de zonnebloempitten, het rijstmeel, de olijfolie, de honing en 1,5 dl water toe. Meng alles goed. Het beslag moet dun genoeg zijn om te kunnen schenken.
Strijk het mengsel met een houten lepel gelijkmatig uit over de bakvorm. Bestrooi het dan met het sesamzaad en het uienzaad.
Bak de crackers 40 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd ze in 20 kleine vierkantjes en laat deze afkoelen. Luchtdicht afgesloten zijn ze twee weken houdbaar.

Rijk aan: beta-sitosterol, fyto-oestrogenen
Goed voor: hart, mannen, vrouwen

De Detox Kitchen Bible

De Detox Kitchen is hier te verkrijgen en kost € 34,95.

___________________________________

Barbara touwtje springenBarbara (25)
Ik ben de oprichter van Be Happy & Healthy en leef volgens een positieve healthy lifestyle. Ik hoop de lezer achter te laten met een glimlach of een positieve kijk op de wereld. “Be the change you want to see in the world.”

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0
Medellinggirl afslanken succesverhaalcluster crossfit